סביבה, תכנון
מהשמש ועד לגג העירייה: איפוס אנרגיה ברשויות המקומיות
כבר שנים רבות שטובי המוחות בעולם מחפשים פתרונות אנרגיה מתחדשת שיזהמו פחות ויפיקו יותר. אחד מאותם פתרונות הינו שימוש במשאבי טבע להפקת חשמל, ובמקרה של מדינת ישראל – אין כמו השמש!
בוועידת האקלים גלזגו 2021, התחייבה ישראל לעמוד ביעד שאפתני למדי של 30% אנרגיות מתחדשות עד שנת 2030. רק בשביל לסבר את האוזן, אחוז האנרגיות המתחדשות כיום במדינת ישראל עומד על כ-10%. המשמעות היא שהדרך לעמידה ביעד צריכה להיות מהירה, יעילה וממוקדת.
איך עושים את זה?
כחלק מהדרכים להתייעלות אנרגטית, הוחלט על פיילוט של איפוס אנרגיה בכ-8 רשויות. איפוס אנרגיה הוא מצב בו מבנה מסוים מספק את דרישות האנרגיה של עצמו, כלומר – צורך ומייצר אנרגיה באותה רמה, ולא תלוי בגורם חיצוני.
המועצה הישראלית לבנייה ירוקה בשיתוף משרד האנרגיה, הכריזה על פיילוט במסגרתו נבחרו 8 רשויות להיות הראשונות שיצעידו את המדינה לכיוון של איפוס אנרגיה, ביניהם: נהריה, טבריה, כרמיאל, עכו, ג’דיידה מאכר וכפר קאסם. המטרה של רשויות אלו במסגרת הפיילוט, היא להגיע למצב של איפוס אנרגיה כללי ברשות. לייצר אנרגיה בכמות שתואמת את צריכת האנרגיה הציבורית של הרשות. הפיילוט מתוכנן להימשך כ- 10 חודשים.
4 שלבים בדרך לאיפוס אנרגיה
רוח, מים ושמש, הן אנרגיות מתחדשות שניתן לרתום הן לטובת הציבור והן לשמירה על איכות הסביבה. במדינת ישראל שטופת השמש הפתרון הסולארי הוא היעיל ביותר, והוא זה שמאפשר לרשויות שנמצאות בימים אלו בעיצומו של הפיילוט להיערך לאיפוס אנרגיה בכלל נכסי הרשויות, הכוללים: בתי ספר, מבני עיריות, מתנ”סים, תאורת רחוב, חניונים, מגרשי ספורט ועוד.
שלב 1 – ביצוע סקר אנרגטי
מיפוי המבנים והמקומות בהם הרשות צורכת חשמל. בתום המיפוי מאותרים המקומות בהם ניתן לייעל את הצריכה האנרגטית, למשל, החלפת מזגנים ישנים במזגנים חדשים בעלי דירוג אנרגטי גבוה, התקנת חיישנים אוטומטיים לכיבוי אורות ומזגנים, החלפת נורות לנורות לד בכל התאורה הציבורית, כולל תאורת הרחוב, בחינת חיוב הצריכה ואיתור נקודות כשל וכן הלאה.
שלב 2 – מייעלים את צריכת האנרגיה
על בסיס הסקר האנרגטי, מתחילים לפעול להתייעלות בכל הנקודות שעלו. החסכון במשאבים עשוי להגיע עד לסכומים של מאות אלפי שקלים בשנה לרשות.
שלב 3 – כל הדרכים לייצור אנרגיה
הרשות בוחרת את המודל המתאים לה לייצור אנרגיה ומקדמת אותו. במקביל, נערכת עם תוכניות עבודה לטובת קולות קוראים שמפרסמים משרדי האנרגיה והגנת הסביבה, לקבלת מענקים לייצור אנרגיה. במסגרת זו ניתן מימון להקמת עמדות טעינה לרכבים חשמליים, לקירוי סולרי ואף לטובת שימוש בפסולת לייצור חשמל.
שלב 4 – התאפסנו על עצמנו
בתום התהליך עתידות הרשויות שבפיילוט לבנות תוכנית לאיפוס אנרגיה, כשהן משתמשות בנכסים ובמשאבים המצויים ברשותן כדי להפיק ולצרוך כמה שיותר אנרגיה מתחדשת מהשמש. במסגרת פתיחת מקטע האספקה של חברת החשמל ייתכנו מצבים שבהם רשויות יוכלו לבחורלהיות מספקות החשמל לעירן.
כמה מילים על מודלים בייצור חשמל
נכון להיום ישנם 3 מודלים עיקריים שבאמצעותם רשויות יכולות להפוך ליצרניות חשמל:
– הסכם עם חברה חיצונית שתממן את הרכבת הפאנלים הסולאריים וההתייעלות האנרגטית עבור הרשות, תפטור אותה באופן מלא מתשלום לחברת החשמל ותגרוף את רווחי עודף ייצור החשמל. בנוסף, מכיוון שמדובר בחברה שהיא לא רשות מקומית, החברה מזדכה על המע”מ בגין הוצאות החשמל.
– התקנת פאנלים סולאריים על ידי הרשות עצמה וכך שמירה על הרווחים מייצור החשמל.
– השכרת גגות העיר לחברה שמתקינה ומוכרת את החשמל. במקרה כזה התשלום הוא על השכרת הגגות בלבד, אך העיר לא מוציאה כסף על ההקמה ועדיין הופכת ירוקה.
הבחירה במודל הראשון מאפשרת לרשויות להפוך ליצרניות באופן מהיר ומבלי להשקיע בכך כספים.
ומי הרשות המובילה באיפוס אנרגיה?
נכון להיום, בישראל רשות אחת שנמצאת במצב של איפוס אנרגטי, עוד טרם יציאת הפיילוט לדרך, וזו ג’לג’וליה. הרשות בחרה במודל של עבודה עם חברה חיצונית שהפכה את גגות הרשות לסולאריים, והגיעה למצב שבו כמות החשמל המיוצרת מספקת את כל צריכת החשמל של הרשות. עודף החשמל שמיוצר עובר לידיה של החברה.
רשויות בעקבות השמש
בשורה התחתונה, שוק החשמל משתנה לנגד עינינו והעולם צועד לקראת שימוש הולך וגובר באנרגיה מתחדשת, שגם תורמת לאיכות הסביבה וגם מאפשרת לרשויות למקסם את המשאבים העומדים לרשותן. בקרוב – גם אצלכם.
אהבתם?
קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל
זאת תחילה של ידידות מופלאה (:
ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!