צרו קשר

הבלוג

סביבה

בלי רעש, ריח וזיהום אוויר: הרשויות שדואגות לאוויר נקי עבור התושבים

חושבים שאי אפשר בלי תלונות תושבים על מפגעים סביבתיים? הגיע הזמן לחשוב אחרת ולקחת את איכות האוויר לידיים

החשיפה למזהמים בארץ גבוהה ביחס למדינות מפותחות, ועל אף שאיכות האוויר השתפרה כתוצאה מאכיפה משמעותית ומרגולציה – ישראל עדיין סובלת מזיהום אוויר גבוה. מפעלים שפולטים חלקיקים נשימים, אתרי פסולת לא חוקיים ומכונים לטיהור שפכים שמפזרים ענני צחנה הפכו את חיי התושבים לסבל. רבים מהם פוגשים במפגעי זיהום אוויר, ריח ורעש על בסיס יומי וכבר לא זוכרים מה זה אוויר נקי. הם נאלצים לסגור את חלונות הבית, וחוץ מלהתלונן לרשות המקומית אין להם מה לעשות כדי להחזיר את איכות חייהם ואיכות האוויר שהם נושמים. החדשות הרעות הן שמשבר האקלים מחריף את בעיית איכות האוויר אפילו יותר, אבל החדשות הטובות הן שזה לא חייב להיות ככה. יש רשויות מקומיות ומועצות אזוריות שדואגות לתושבים שלהן לאוויר נקי.

“התושבים מרגישים שאיכפת לנו מהם”
“חשוב לנו לשמור על הסביבה ועל התושבים ולכן אנחנו מקפידים שהתעשייה, הסביבה החקלאית, אתרי הפסולת והמכונים לטיהור שפכים יעמדו בדרישות המחמירות של המשרד להגנת הסביבה, ולא ישפיעו על האוכלוסייה”, אומרת לורנס עמר, מנכ”לית איגוד ערים להגנת הסביבה גליל מערבי. עמר מספרת שהמפעלים באזור אומנם מנוטרים וגם האיגוד עורך בדיקות לפליטות מזהמי אוויר, שפכים, פסולת וחומרים מסוכנים, אבל כדי להיות מעודכנים בזמן אמת, בעיקר כשמזהים מוקדים של תלונות רבות, הם הציבו מכשירים שמנטרים את זיהום האוויר היכן שיש פוטנציאל לזיהום.

עמר: “תלונות התושבים נוגעות בעיקר לריח, לזיהום אוויר או לאבק, ולהגיע למפגעים בזמן אמת זה בלתי אפשרי, מפני שמדובר בשטח גדול מאוד והמפקחים הכוננים לא נמצאים תמיד ליד מקור המפגע. על מנת לנטר את האוויר 24/7 ולראות את נתוני הבדיקות בכל זמן נתון, הצבנו מכשירי ניטור על בתים בישובים וכעת אנחנו יכולים לבחון את ההשפעות של המחצבות והמפעלים. זהו כלי שמאפשר לנו לאמת תלונות חוזרות של תושבים עוד לפני שהמפגע חולף”.

מכשיר הניטור עליו מדברת לורנס עמר הוא Safe-Air, מערכת חדשנית, קטנת ממדים וניידת שניתן להציב בכל מקום,  ואף לפרוס רשת שלמה של מערכות ניטור קומפקטיות ופשוטות להפעלה. לדבריה, “המערכת מאפשרת לראות קורלציה בין המדידות לבין תלונות התושבים ולהתרשם מההשפעה של אותו מוקד זיהום בנקודות זמן שונות, כדי לתת שירות מקסימלי לתושבי הרשויות שלנו באזור. בזכותה התושבים מרגישים שאיכפת לנו מהם”.

באיגוד ערים לאיכות הסביבה גליל מערבי מיקמו את המכשירים ליד מפעלים ובקרבת מחצבה, בשביל לוודא שהקבלנים פועלים בהתאם לתקנות. המערכת מנטרת גם רעש ובודקת את השפעת עבודות התשתית והמחצבה בשעות הפעילות, לעומת הלילה וסופי שבוע. “לצד החיישנים הללו, המערכת מצוידת גם במצלמה, וכאשר יש כמה מפעלים שיכולים לגרום לאותו מזהם, המצלמה מצלמת את הארובה והעשן או האבק שיוצאים מהמפעל, מה שמאשש את החשד כלפי מפעל ספציפי שנחשד בגרימת אותו מפגע סביבתי. הצבת מכשיר הניטור היא אחת מהפעולות שעזרו לנו לדרוש מהמפעל להקים תשתיות מונעות מפגעים סביבתיים”, מסכמת עמר.

לדעת מה קורה בכל פינה בעיר בזמן אמת
הגליל המערבי לא לבד. בעיר גדולה בדרום הארץ מוקמה מערכת הניטור בחצר ביתו של אחד התושבים שהתלונן על רעש בלילות ובסופי שבוע, כאשר אין פקחים באזור. המערכת זיהתה רמות חריגות של רעש הנובע ממועדון לילה סמוך, והוכיחה את טענותיו לרעש משמעותי החורג מהתקנות אשר הורס את איכות חיי התושבים. בישוב אחר הצטברו תלונות תושבים על זיהום אוויר כתוצאה ממפעל אספלט, ומערכת ניטור אוויר שמוקמה בשכונת מגורים סמוכה תיקפה את הטענות: היא מצאה מפגע ריח וחלקיקים נשימים שעשויים לחדור למערכת הנשימה ולגרום למחלות ולזיהום בעיניים.

בעידן שבו דאטה, מצלמות ופתרונות טכנולוגיים משרתים את מקבלי ההחלטות בכל תחום כיום, גם במרחב העירוני צריך לדעת מה קורה בכל פינה בעיר ולשלוט באיכות האוויר שנושמים התושבים. מערכת Safe-Air מתכללת את נתוני המדידה של חיישני המערכת יחד עם נתוני תחנות הניטור של המשרד להגנת הסביבה, כך שמתקבלת מפה מדויקת ונקודתית ברמת הבדלים בין שכונות שונות באותה העיר.

שיפור איכות האוויר בעיר נמצא בהישג יד. שילוב של מעורבות תושבים, שימוש בטכנולוגיה מתקדמת ורצון של הרשות המקומית מרכיבים את הנוסחה המנצחת לאיכות חיים גבוהה ולעולם נקי יותר.

אהבתם?

קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל

זאת תחילה של ידידות מופלאה (:

ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!

תגובות:

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אני רוצה לראות מה השאר כתבו